Je bent hier:

Martien Smetsers (64) is werkzaam bij De Run Metaalcoating sinds april 2015. Na 33 jaar bij zijn ‘vorige baas’, kwam hij via LinkedIn terecht bij De Run Metaalcoating. Begonnen als straler en vandaag de dag verantwoordelijk voor de straalcabine en chemische tunnel. Martien is een fijne kerel. Wellicht dat we daarom ook een fijn gesprek hadden met deze ‘vroege vogel’.

“Hoe ik hier begonnen is al een mooi verhaal op zich. Na een jaar van solliciteren, zag ik op LinkedIn een vacature voorbijkomen van De Run Metaalcoating. Ik was op het punt dat je eigenlijk niets meer te verliezen hebt. Dus ik trok de stoute schoenen aan en liep gewoon binnen bij ‘De Run’. Vervolgens kreeg ik helm aangereikt en voor ik het wist stond ik in de straalcabine. Dat beviel zo goed dat ik vervolgens direct naar het UWV ben gegaan om aan te geven dat ik een week mee mocht draaien als straler. Die week beviel prima en zie hier het resultaat … ik zit er nog steeds.”

‘’Het bewaken van de kwaliteit zie ik als een proces en processen verlopen het best wanneer er gestructureerd wordt gewerkt.”

– Martien Smetsers –

HAVIKSOGEN
“Mijn werk hier is hartstikke leuk. Sinds 2015 ook mooie stappen mogen maken. Ik run nu dus de straalcabine en chemische tunnel. Iedereen hier weet dat beide mijn verantwoordelijkheid zijn. Ze laten me dus eigenlijk gewoon met rust, in de positieve zin van het woord. Bij mijn vorige werkgever was ik werkzaam als kwaliteitscontroleur en m’n haviksogen komen ook hier goed van pas. Ik zie alles en daarnaast zie ik het als sport om heel kritisch te kijken naar de kwaliteit. De klant is immers koningin. Daarom moet ik ervoor zorgen dat de faciliteiten (in het geval van Martien de straalcabine en chemische tunnel, red.) waar de collega’s mee moeten werken ook helemaal in orde zijn. Zij moeten hun werk goed kunnen doen.”

DE WERKDAG
“Om 06.00 uur sta ik op de werkvloer. Dan begin ik met een rondje ‘machines’. Denk hierbij aan het controleren van de chemische tunnel en eventueel aanvullen van straalmiddel. Eigenlijk is het gewoon een check of alles operationeel is voor een nieuwe werkdag. Als alles in orde is dan begin ik met het verwerken van orders. Producten gaan dan de straalcabine of chemische tunnel in. Daarbij is structuur belangrijk. Ik hanteer bepaalde dagen voor specifieke werkzaamheden. Zo meet ik ruwheidswaardes op donderdag, evenals dat ik op die dag metingen uitvoer in de chemische tunnel. Het bewaken van de kwaliteit zie ik als een proces en processen verlopen het best wanneer gestructureerd wordt gewerkt.”

TYPISCH ‘DE RUN’
“Vooropgesteld, we zijn een prachtig bedrijf. Er lopen hier echt vakmensen rond en iedereen weet waar zijn of haar verantwoordelijkheid ligt. De valkuil hierbij is wat mij betreft dat we ervoor moeten waken dat we niet te veel eilandjes worden. De saamhorigheid kan beter. In hetgeen we leveren is er echt sprake van teamwork. We leveren samen top werk af. Maar, iedereen doet wel echt zijn eigen ding. Je zou ook overigens ook kunnen stellen dat we een goed afgestelde motor zijn, want uiteindelijk stemt het resultaat tevreden. Onder aan de streep is dat natuurlijk ook waar het om gaat.

HET CENTRUM VOOR VERDUURZAMEN
We stellen Martien de vraag waar hij werkt. Is dit het Centrum voor Verduurzamen óf De Run Metaalcoating? “Ik vind dat ik werk bij het Centrum voor Verduurzamen. De Run Metaalcoating is net als Dameco Plating en Verzinkerij Meerveldhoven onderdeel van ‘het centrum’. Uiteindelijk doen we alle drie hetzelfde: de klantvraag vertalen naar de gewenste en optimale oppervlaktebehandeling. Het verschil zit ‘m in de specialisatie. En als je het dan over specialisatie hebt, dan heb ik voor mezelf ook voor ogen wat ik hier persoonlijk wil bereiken in de (nabije) toekomst. Dat is namelijk het stokje goed overdragen wanneer ik met pensioen ga. Ook dit is wat mij betreft een proces waarbij de overdacht van kennis en kunde én dus ook specialisatie niet van vandaag op morgen gaat. Ik hoop dat we intern of van buitenaf iemand kunnen opleiden om mijn werk over te nemen. Het zou voor mij de kroon zijn van mijn werk bij De Run Metaalcoating: weten dat er goede vervanger is wanneer ik stop.”

Wil jij net als Martien ook onderdeel worden van het Centrum voor Verduurzamen? Laat het ons weten. We horen graag wie je bent! Want bij ons kun je nagenoeg altijd aan de slag!

Het Centrum voor Verduurzamen bestaat uit Verzinkerij Meerveldhoven, De Run Metaalcoating en Dameco Plating. Dit betekent dat duurzaam denken en handelen op het gebied van oppervlaktebehandelingen vandaag de dag leiden tot ongekende én eindeloze (specialistische) mogelijkheden vanuit één locatie in Veldhoven.